Now Reading
Caprele din capul satului Deveselu

Caprele din capul satului Deveselu

Din 1944, romanii n-au contenit sa-i astepte pe americani. Astazi, daca treci prin Deveselu si vezi caprele ce privesc de-a lungul drumului, din capul satului, scrutand intinderea unei sosele amarate, ai impresia ca acum chiar si ele ii asteapta pline de sperante…
Daca nu ai sti prin ce colturi de lume se mai gasesc baze americane, te-ai putea mira ce anume ar putea cauta americanii in acest colt de Romanie, uitat de Dumnezeu, fara apa, fara canalizare, cu asa-zise blocuri mancate de cancerul vremii… Aminteri satul, ca  multe alte sate romanesti, incearca sa-si traiasca saracia cu resemnare si, mai nou, cu acea curiozitate normala atunci cand, fara veste, ti se anunta un oaspete asa de important.
Lucrurile importante se petrec peste noapte. Dar ce e atat de important la aceasta hotarare luata tocmai cand toata lumea credea ca proiectul este in asteptare pana la terminarea negocierilor dintre  rusi si americani? Poate ca e doar politica… Rusii trebuie sa marcheze ca nu e fair sa se ia astfel de masuri in timpul negocierilor si sa ne arate si noua ca nu suntem tocmai febletea lor, iar americanii mai marcheaza un mic progres intr-un proiect caruia demult se chinuie sa-i dea viata. Aminteri, un atac terorist, caci despre asta e vorba, e mult mai simplu de realizat la sol. La fel, un atac biologic, mult mai devastator. Fara indoiala, rachetele de la Deveselu reprezinta mai mult o declaratie politica decat o arma militara. Care este castigul Romaniei? Inca nu l-am aflat. El depinde, evident, de negocierile purtate la nivel inalt. Faptul ca rachetele, odata instalate la Deveselu, vor atrage investitorii ca un magnet cred ca nu poate functiona nici pe post de gluma… Adevarata schimbare de perceptie s-a produs odata cu intrarea in NATO si in UE. Acum e nevoie de infrastructura si de stabilitate legislativa ca sa reusim sa facem cu adevarat ceva. Altminteri, americanii sunt bine veniti, asa cum au fost si la Kogalniceanu.
Nu insa cred ca trebuie sa ne ingrijoram nici de riscul ca acele rachete interceptoare sa fie furate sau manglite, cum am auzit ca ar spune lumea buna, pentru ca americanii cred ca au invatat deja ca e cazul sa si le pazeasca singuri… Asa ca ii putem astepta linistiti sa vina sa-si instaleze rachetele, daca nu s-o gasi vreun sef de gara sa le opreasca trecerea… Lucrurile sunt in curgerea lor fireasca, atata doar ca e mai face risipa de cerneala sau de biti… Trebuie sa recunosc ca nu a-si fi facut aceasta risipa, daca nu ma induiosau peste masura capritele frematatoare din capul satului. 

Caprele din capul satului
View Comment (1)
  • Sunteti fantastica! Sa mergi la Deveselu ca sa vezi locul scutului anti-racheta cu capre este extraordinar.
    Mi-a placut stilul vesel si dezinvolt, plin de umor si ironie.

    Super!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

120 K
Scroll To Top