Now Reading
Care Sarmizegetusa? Ce? Aia e cetate?

Care Sarmizegetusa? Ce? Aia e cetate?

La inceputul lui iulie am aflat cu stupoare ca la una din portile cetatii Sarmizegetusa Regia s-au adus buldozerele pentru a se amenaja o parcare. M-am ingrozit, dar, in acelasi timp, am incercat sa ma linistesc sperand ca e vorba de o exagerare si ca anuntata ancheta ne va lamuri aceasta incredibila poveste. Dar iata ca au trecut aproape doua luni si ancheta parca nici nu ar fi inceput. In schimb, ce aud la radio? Un reportaj in care e intervievat edilul sub al carui patronaj s-a produs aceasta catastrofa. In loc sa-si prezinte demisia si regretele, era revoltat si se intreba daca bucata aia de pamant poate fi numita cetate. Ce? Aia e cetate? – spunea revoltat de orice intrebare din partea jurnalistilor. Daca am ajuns ca o autoritate publica din Romania sa se exprime in acest mod pe postul national de radio mi se pare poate chiar mai grav decat dezastrul produs de acele buldozere care au excavat la o adancime de un metru si jumatate distrugand dovezi arheologice, dupa care arheologii alearga cu spaclu si cu periuta, pentru a recupera fiecare urma si a  reusi sa reconstituie istoria noastra din vremea dacilor.
Suntem saraci si n-avem fonduri. Cercetarile arheologice merg in ritm de melc. Cautatorii de comori isi fac de cap, iar autoritatile noastre spun ca trecutul nostru dacic este o prostie. Cu buldozerele este foarte usor sa distrugi istoria si vad ca, din pacate, tocmai asta se intampla… Iar reactia este aproape nesemnificativa. Vacanta s-a terminat si poate ca e timpul sa ne trezim si sa silim forurile competente sa ia masurile care se impun atunci cand sunt incalcate legile si sunt aduse daune ireparabile unui monument esential pentru istoria noastra si, in acelasi timp, monument UNESCO.
Acolo trebuia, conform legii, interzis accesul autoturismelor, nu facuta o parcare. Acolo orice fel de lucrare trebuia sa fie avizata si supraveheata de un arheolog. Nu au existat nici aprobari si nici supraveghere. Ar trebui sa se stie ca monumentul UNESCO nu priveste doar spatiul dintre zidurile cetatii, ci si perimetrul inconjurator. Situl arheologic se intinde pe o arie cu diametrul de cativa kilometri. Cetatea Sarmizegetusa Regia nu are nici macar un custode sau un paznic. Este cu totul lasata de izbeliste si rezultatele se vad. Nici un cotropitor nu a indraznit vreodata sa-si bata joc de istoria noastra asa cum reusim sa o facem noi, astazi. Altii au furat si au devastat, noi parca distrugem din placerea de a distruge.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

123 K
Scroll To Top