Now Reading
Dacii, adevaruri tulburatoare

Dacii, adevaruri tulburatoare

Istoria veche, inceputurile civilizatiei europene, perioada ultimelor milenii de dinainte de Hristos, despre care exista atat de putine informatii, a fascinat, cum este si normal, atat oamenii de stiinta, arheologii si istoricii, cat si oamenii in genere. Intuitiv si afectiv putem sa admiram si sa ne bucuram de o teza sau de alta. Insa obtinerea a ceea ce se numeste indeobste adevar istoric necesita o atenta cantarire a argumentelor ce pot fi aduse pro si contra acelei teze… Iar cantarirea acelor argumente necesita, la randul ei, o anumita disciplina stiintifica si, in plus, constiinta faptului ca, mai ales in cazul istoriei vechi, trebuie sa fii mereu atent si deschis catre noile descoperiri, ce vin zi de zi sa completeze, sa nuanteze sau chiar sa schimbe datele problemei. Si nu mai putin important este faptul ca, in cadrul oricarei reale dezbateri stiintifice, esentiala este luciditatea, respectarea unei logici elementare si – nu in ultimul rand – calmul si simtul critic.
Noi nu ne-am propus niciodata sa intervenim pe Dacic Cool in dezbateri stiintifice, caci este normal ca acestea sa se desfasoare in forurile acreditate. Astazi insa se discuta foarte mult despre afirmatiile prezentate intr-un film recent, desfasurandu-se o adevarata dezbatere publica cu privire la adevarul stiintific pe care aceste afirmatii ar putea sa-l aiba sau nu, ignorandu-se insa de cele mai multe ori argumentele pro si contra si o adevarata analiza stiintifica a concluziilor la care acestea ar putea sa conduca.
Cred ca o reala implicare intr-o astfel de dezbatere presupune, in prealabil, o aprofundata studiere si o nuantata corelare critica a ansamblului acelor argumente ce pot fi atrase in discutie drept argumente pro sau contra tezei supuse atentiei si nu apararea patetica si vehementa a unor convingeri sau intuitii personale. Nu ne-am propus si nu ne propunem un asemenea demers. Dar cred ca un film poate fi vizionat si apreciat si altfel. Dar atunci macar trebuie vazut filmul ca atare si nu doar ascultate diferite pareri despre el, iar modul in care putem participa subiectiv si afectiv la film nu trebuie confundat in nici intr-un caz cu participarea la o dezbatere stiintifica.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

116 K
Scroll To Top