Now Reading
La Cetatea Hotinului

La Cetatea Hotinului

Stiti unde sunt astazi Codrii Cosminului? In Ucraina. Stiti unde este astazi Stejarul lui Stefan? In Ucraina. Stiti unde e astazi Cetatea Hotinului? In Ucraina. Si, daca vrei sa vezi Cetatea lui Stefan si bati drumul Hotinului – si trebuie sa o faci, daca nu vrei sa uiti ca esti roman! -, ar fi utile cateva avertizari.
Ca roman esti obisnuit sa circuli cu masina cu luminile aprinse. In ziua in care mergi la Hotin, ar fi bine sa nu o faci. Altfel nu ai reusi decat sa semnalizezi de la distanta ca esti roman (nu e o zona in care sa se circule cu luminile aprinse). Se vede, oricum, dupa numarul masinii, ceea ce face sa fii oprit si, sub pretexte de neinteles, sa fii pus sa te cauti de bani… Politistii iti cer direct cate 100 de euro. Drumurile nu sunt foarte bune, dar sunt mult mai bune decat in alte zone din Ucraina.
Stii de la lectiile de istorie salba cetatilor de aparare ale lui Stefan cel Mare de pe Nistru: Hotin, Soroca, Tighina si Cetatea Alba. Nu trebuie sa te astepti sa-ti spuna cineva asta! Platesti 2,5 euro la intrare, treci de balciul desertaciunilor, te mai intalnesti cu cate un polonez si cu vreo doi turci pasionati de istorie, cu stramosi adversari de-ai lui Stefan, si-ajungi la Cetate.
Trebuie sa te desparti din timp de zidurile Cetatii, de palatul domnesc si de locul de inchinaciune din curtea Cetatii, pe care le atingi, intrebandu-te amarnic ce se mai intampla cu dragostea de tara, pentru ca drumul e greu si e preferabil sa nu te prinda noaptea…
Inca ceva, in ziua in care mergi la Hotin trebuie sa te scoli cu noaptea in cap! Dimineata petreci doua ore in vama, iar seara ceva mai mult…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top