Now Reading
La Muzeul Golesti

La Muzeul Golesti

Intr-o dupa-amiaza de sambata, destul de friguroasa si destul de complicata, cand mai ai nevoie sa-ti refaci fortele si sperantele, m-am hotarat sa fac o vizita in zona Golestilor, ca sa-mi amintesc de o veche familie care, generatii la rand, a stiut sa lupte pentru sufletul romanesc.

Muzeul Golesti il gasesti destul de usor, pe drumul dintre Bucuresti si Pitesti, pe DN 7, la doar 12 kilometri inainte de Pitesti, in Golesti-Stefanesti. A fost infiintat de Regele Carol al II-lea, in 7 iunie 1939, dar s-a extins in permanenta si reprezinta una dintre principalele atractii ale zonei. Pe langa Conacul Golestilor si expozitia de istorie a Golestilor (inchisa temporar), aici se poate vizita si vechea Scoala Sloboda Obsteasca, deschisa in 1 mai 1826, unde au predat si Heliade Radulescu si Aaron Florian, reamenajata astazi astfel incat vizitatorii sa fie impresionati de veche tabla de nisip pe care invatau sa scrie copiii de boieri deopotriva cu copiii de tarani.

De-a lungul timpului, muzeul s-a imbogatit cu expozitia de etnografie si arta populara din judetul Arges, cu o sala de expozitii Fiii Argesului, dar si cu un impresionant muzeu in aer liber, numit al Viticulturii si Pomiculturii. Am inteles ca aici vara se organizeaza si cursuri de echitatie. Ceea ce este un motiv in plus pentru ca in serile de vara de poposesti aici…

Vizitand camerele de studiu ale fratilor Golesti din conacul construit de stramosul lor la 1640, camera Zincai Golescu, a Anicai si a lui Carol Davila (medicul francez Carol Davila a fost casatorit cu nepoata lui Constantin Golescu, Anica, si isi petrecea aici verile), Biserica Golesti si Foisorul in care si-a petrecut ultimele zile Tudor Vladimirescu, intelegi altfel istoria acestui neam, altfel decat e prezentata in actualele manuale de istorie… Simti altfel lucrurile cand atingi caramizile, lespezile si portile pe care si prin care au pasit oamenii acestia indragostiti de Romania.

View Comment (1)
  • Muzeul de la Golesti este placut de vizitat in orice anotimp, dar mai ales cand se apropie primavara este minunat, cand sunt toate florile deschise mireasma este innebunitoare. In vecinatate este si Biserica Leurdenilor , mari boieri in secolul XVII, care merita si ea vazuta. Aici a fost arestat Tudor Vladimirescu de catre Eteristi, exact in foisor si de aici dus la Targoviste unde a fost asasinat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top