Now Reading
Provocarea. Transformarea digitala

Provocarea. Transformarea digitala

Scriam nu demult despre necesitatea unui control real al cetateanului, al mass-mediei, al societatii civile, asupra intregii activitati desfasurate de administratia publica, de la cea centrala pana la cea locala. Si subliniam atunci faptul ca astazi acest lucru este posibil de infaptuit in timp real. Noile tehnologii informatice ne permit sa aducem agora ateniana in spatiul virtual, in care fiecare dintre noi trebuie sa poata avea acces la toate informatiile privind activitatea Cetatii si, evident, asupra cheltuirii banului public. Astfel orice cheltuiala nejustificata sau orice deturnare de fonduri poate fi depistata in chiar momentul in care a fost realizata. Poate fi penalizata si corectata. Cetateanul nu se va mai implica doar prin vot, din patru in patru ani, ci in permanenta, zi de zi.

M-a bucurat faptul ca acest subiect a fost ridicat zilele acestea, pe mai multe canale media, ca o provocare directa pentru noul prim-ministru. Intr-adevar, realizarea sistemului informatic prin care cheltuirea banului public poate fi urmarita in timp real, fara tranzactii ascunse, fara contracte secrete, este un proiect pe care actualul guvern il poate duce la bun sfarsit, in cele noua luni de mandat. Problema nu este daca se poate. Au facut-o si altii. Problema consta in vointa politica. Vointa politica de a pune capat risipei, coruptiei, interesului personal al celor care gestioneaza banul public.
Realizarea acestui proiect ar reprezenta primul pas real spre iesirea din aceasta mult prea lunga si mult prea paguboasa tranzitie in care ne afundam pe zi ce trece. Realizarea acestui proiect ar reprezenta primul pas spre o adevarata democratie. Este in acelasi timp o imensa provocare pentru acest nou si tanar prim-ministru. Ramane de vazut daca va avea vointa si puterea necesare. Este un pas care va trebui oricum facut si care, mai devreme sau mai tarziu, va fi cu siguranta realizat. Ramane doar de vazut daca va fi  realizat de actualul guvern sau va trebui sa-l asteptam pe urmatorul. Schimbarea la fata a Romaniei, adevarata schimbare la fata, nu are cum sa nu vina.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

112 K
Scroll To Top