Now Reading
Week-end la Sucidava

Week-end la Sucidava

Pe strada oamenii zambeau si, de nicaieri si pe nesimtite, aparu si nea Sapca. Sa ne arate cetatea, ca pentru cetate trebuie sa fi venit… Asa era! Pentru cetate veniseram. Pentru cetatea romana construita pe ruinele unei asezari dacice, pentru cetatea romana despre care auziseram ca avea o fantana secreta, un izvor secret de care asediatorii habar nu aveau si care conferea soldatilor si locuitorilor cetatii o inexplicabila capacitate de rezistenta… Un secret care te face puternic. O resursa ascunsa care te face invincibil. Nu asta ne tenteaza pe toti?
Si-am coborat cu nea Sapca 26 de metri prin tunelul construit de romani pana la izvorul secret, ne-am potolit setea cu o apa rece si curata si l-am ascultat mirandu-se sincer, inca o data, in fata constructiei romane care rezista si astazi, in fata stilului roman de a lipi caramizile intre ele, in fata talentului lor incredibil de a construi lucruri care rezista mii de ani, cand noi nu reusim sa facem decat lucruri mult prea putin rezistente…
Si se mai mira nea Sapca cum de minunatia asta de izvor secret a fost descoperita de un hot ce cauta piatra ca sa-si ridice o casa, dar care l-a anuntat pe un profesor de istorie ca a dat de ceva aparte… Ne-am bucurat de apa, de ziduri, de iarba, de soare… Dar n-am vrut sa ne intristam cand nea Sapca ne-a spus ca, in afara de studentii care vin in practica in luna lui cuptor si mai sapa sa vada ce-or mai gasi, nu mai vin decat maxim 5 clase de copii pe an… Am preferat sa plecam convinsi ca din izvoul secret al cetatii vor mai bea apa si alti daci cool, mult mai multi daci cool… Ca maine va fi din nou soare! Ca dupa noapte vine zi!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

117 K
Scroll To Top