Now Reading
Deshidratarea si rolul sarurilor de rehidratare

Deshidratarea si rolul sarurilor de rehidratare

Care sunt primele semne ale deshidratarii, in afara senzatiei de sete? Este vorba de oboseala, de somnolenta, de lipsa de vlaga, de lipsa de energie, chiar de dureri de cap… Urina incepe sa fie mai putina, incepe sa fie mai inchisa la culoare, poate sa apara constipatia si asa mai departe… Atunci cand apar dezorientarea si senzatia de voma, este deja o deshidratare severa, care necesita ingrijiri medicale specifice. Este o urgenta medicala!

Dar, daca e sa vorbim despre deshidratarea usoara si deshidratarea moderata, pe care, bineinteles, trebuie sa facem tot ce putem ca sa le evitam, trebuie sa spunem ca, de regula, acestea pot sa apara dupa perioade in care noi transpiram abundent. Cand este foarte cald afara, cand facem si activitati fizice, transpiram foarte mult si, prin transpiratie, noi pierdem atat apa, cat si electroliti. Si, bineinteles, acestea trebuie inlocuite, pentru ca organismul nostru sa functioneze in parametri corespunzatori. Dar nu ajunge sa bem doar apa, pentru ca, dupa cum spuneam, prin transpiratie, pierdem si electroliti. Si, atunci, noi avem nevoie si de saruri de rehidratare, elemente pe care noi trebuie sa le asiguram cat mai repede organismului nostru. Si, inca o data, nu este vorba doar de apa, ci este vorba si de asa-numitele saruri de rehidratare, pentru ca, dupa cum spuneam, noi, prin transpiratie, pierdem atat apa, cat si electroliti.

Ce sunt aceste saruri de rehidratare? Le gasiti la farmacie, se elibereaza fara reteta. Este vorba de pliculete cu saruri de rehidratare. Un pliculet se pune intr-un pahar mare cu apa, de 200 de mililitri. Un adult are nevoie cam de 1 – 5 pliculete pe zi, iar un copil, de 1 – 3 pliculete pe zi. Si aceste saruri de rehidratare ne ajuta organismul sa functioneze corespunzator. Ce contin aceste saruri de rehidratare? In principal, contin sodiu si potasiu, elemente esentiale pentru buna functionare a organismului nostru, plus alte substante, dar si un indulcitor natural. Pentru ca Laboratoarele Remedia, care produc aceste saruri de rehidratare, sunt cunoscute pentru utilizarea indulcitorilor naturali in produsele lor. Asadar, cu ajutorul acestor saruri de rehidratare, putem sa ne ajutam organismul sa functioneze normal si in zilele caniculare.

Sfaturile generale despre ce am putea face ca sa traversam mai usor zilele caniculare presupun ca le stim cu totii. Ceea ce as vrea sa spun este ca, daca ne confruntam cu o deshidratare usoara si nu avem la indemana asemenea saruri de rehidratare, ceea ce putem face, pana cand ajungem la farmacie sa ne cumparam o cutie cu saruri de rehidratare, este, bineinteles, sa bem apa, dar si sa mancam ceva sarat si sa luam si ceva dulce. Pentru ca solutia ar fi sa luam si ceva sarat, si ceva dulce! O solutie ar fi sa mancam, de exemplu, o banana, pentru ca, asa cum stiti, banana este si dulce, dar are si sodiu si potasiu.

Dar sa speram ca vom fi suficient de atenti incat sa nu ajungem la deshidratare. Cum putem sa facem acest lucru? Cred ca ar trebui sa urmam sfatul bunicilor nostri, acela de a bea apa inainte de a ne fi sete. Pentru ca, daca am ajuns sa ne fie sete, e deja cam tarziu. Asadar, beti apa inainte sa va fie sete. Tot asa cum sfatul bunicilor era sa ne ridicam de la masa cand inca nu ne-am saturat, cand inca am mai putea manca. Aveau niste sfaturi excelente, nu?

Dar ceea ce vreau sa spun este ca, oricum, este bine sa aveti in casa o asemenea cutie cu saruri de rehidratare. Pentru ca, pe langa faptul ca noi putem ajunge sa ne confruntam cu deshidratarea atunci cand sunt zile caniculare si transpiram abundent, putem ajunge sa ne confruntam cu deshidratarea atunci cand trecem prin diferite afectiuni care pot sa genereze diaree, varsaturi, febra si asa mai departe. Tocmai de aceea, este bine sa avem in casa o cutie cu saruri de rehidratare.

Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti Strategia mea de sanatate, serie de emisiuni in care prezint produse si servicii medicale, in care spun ceea ce cred ca ar trebui sa avem noi toti in casa in trusa de prim ajutor, in care vorbesc si despre frumusete, si despre alimentatie, si despre cum putem sa avem noi un stil de viata frumos, sanatos, armonios, echilibrat. Va multumesc tare mult si aveti grija de voi!

114 K
Scroll To Top