Cine are interesul sa agraveze criza?
Criza, declansata in 2007 de abuzurile sistemului bancar american, abuzuri care au fost posibile ca urmare a unei insuficiente reglementari in cadrul legislatiei in vigoare, a cuprins, asa cum stim prea bine, intreaga lume. Statele au salvat bancile, iar criza datoriilor suverane a devenit noua problema majora.
Astazi asistam la scumpirea creditarii si, prin aceasta, la cresterea corespunzatoare a profitului creditorilor. Pietele au avut de mai multe ori tendinta sa se linisteasca, dar, in mod surprinzator, de fiecare data, au aparut diferite “mici greseli” care le-au aruncat din nou in aer. In vara, cand pietele pareau sa se mai linisteasca, o agentie de rating a scazut in mod ciudat ratingul Statelor Unite ale Americii si pietele au intrat din nou in agitatie. De curand, au anuntat scaderea ratingului Frantei pentru ca dupa cateva ore sa declare ca a fost o simpla “eroare tehnica”… Numai ca acum Franta se confrunta deja cu o scumpire a creditarii. Astfel de situatii nu au fost singulare in ultimii ani. S-a discutat de nenumarate ori ca activitatea agentiilor de rating ar trebui supusa unor reglementari si unui control mult mai stricte. Dar pana acum practic nu s-a facut nimic. Si jocurile continua. Efectul lor? E simplu! Unii castiga si altii pierd. De pierdut, pierde populatia, pierd contributorii, pierd simpli cetateni. De castigat, castiga cei care manipuleaza pietele si au acces la aceste decizii si informatii.
La bursa se stie demult ca acela care detine informatiile cu privire la problemele ce survin cu privire la diferitele actiuni poate castiga sume imense. Tocmai de aceea exista o legislatie severa pentru a preveni fraudele produse prin manipularea informatiilor sensibile. Dar iata ca, in ceea ce priveste piata actiunilor de stat, in momentul de fata, orice este posibil. Si problema nu priveste doar castigurile ilicite, ci mult mai mult…
In mod evident nimeni si cu atat mai putin o tara in vreme de criza nu-si poate permite sa plateasca dobanzi oricat de mari. De cativa ani mereu mai multe voci cer practic nici mai mult nici mai putin decat desfiintarea de facto a statelor. Trecerea la un stat minimal nu reprezinta decat o forma “politicoasa” de exprimare in acest sens. Cum poti distruge o persoana, o firma sau chiar un stat? Cel mai simplu e sa le ingropi in datorii! Este exact ceea ce se pregateste astazi, in primul rand, tarilor europene. In ultimile decenii capitalul speculativ a devenit mereu mai puternic. Apartine deja istoriei indeparate, momentul in care George Soros a ingenuncheat lira sterlina acumuland un profit de miliarde de dolari. Astazi, am ajuns deja cu mult mai departe…