Now Reading
Drumurile noastre toate…

Drumurile noastre toate…

Romanii stiau ca pentru a construi un imperiu au nevoie de drumuri. Si au construit drumuri… Si-apoi si un imperiu. E un secret cunoscut deja de toata lumea. 🙂  De toata lumea in afara de noi. Noi n-am facut autostrazi. N-am facut nici drumri. Doar am turnat asfalt. Mult asfalt. Caci il turnam suficient de prost incat sa trebuiasca sa-l reinnoim in fiecare an. Asa s-au nascut… regii asfaltului. Acum am descoperit ca asfaltul turnat de ei nu rezista la caldura si trebuie sa le protejam opera, astfel ca interzicem transportul de marfa pe timpul zilei. Acum, in aceste zile, cand temperatura nici nu s-a apropiat macar de 40 de grade, pe nenumarate drumuri a fost interzisa pe timpul zilei circulatia vehiculelor de marfa cu masa peste 7,5 tone. Iar trenurile, care oricum circula cu viteza melcului, au inceput sa intarzie cu orele… Asta-iarna transportul a fost interzis din cauza zapezii. Primavara si toamna transportul rutier se inchide pe multe tronsoane de drum din cauza surparii drumurilor. E oare o surpriza ca, in Romania, vara e cald, iarna ninge si primavara si toamna mai ploua?
Crede cineva ca o tara poate trai fara infrastructura? In afara de afacerile desfasurate online, orice afacere, inclusiv magazinele online, depinde de transport. Blocand transportul, blochezi economia. Vrem sa iesim din criza in aceste conditii? Ne asteapta 30 de miliarde de euro nerambursabili. Nu vrem sa-i accesam. Ne asteapta Europa, sa ne finanteze coridorul IV. Nu vrem sa-l facem. De ce? Oare pentru ca de acolo nu putem fura destul? Avem cele mai scumpe drumuri, dar si cele mai proaste. Din cauza infrastructurii, am pierdut nenumarati investitori. Si continuam sa pierdem. Din cauza costurilor excesive pe care le comporta transportul intr-o tara in care soselele si calea ferata sunt la pamant e greu sa vorbesti de competitivitate. Dar, mai grav, nu poti vorbi nici de predictibiliitate atunci cand transportul se blocheaza peste noapte. Nu prin accident, ci ca regula. Caci, in Romania, exista o regula. Nu arbitrara, ci a naturii. Iarna ninge si vara e cald. Daca blocam transportul ori de cate ori ninge si ori de cate ori e cald, putem sa punem economia in cui. Nici un investitor serios nu va veni intr-o tara in care nimic nu este predictibil. In care nici macar nu poate stii daca maine are voie sa circule. Si asta dincolo de faptul ca oricum trebuie sa se strecoare prin gropi, cu toate costurile pe care acest sport extrem le presupune.
Daca putem vorbi de o prioritate zero in Romania, atunci aceasta e reprezentata de infrastructura, dar de o infrastructura adevarata, asa cum gasesti oriunde te duci in aceasta Europa.

Exista doua tipuri de paraziti. Unii care isi respecta gazda pe care o paraziteaza, stiind ca daca o omoara dispar si ei, si altii, mai lacomi si mai nesabuiti, care o omoara si mor apoi si ei odata cu ea. Cei care ar fi trebuit sa se ocupe de drumurile noastre par sa faca parte din aceasta a doua categorie, vrand cu tot dinadinsul sa puna pe butuci aceasta tara. Cred ca e cazul sa nu-i lasam, caci inainte de a fi tara lor, eu cred ca este tara noastra. Iar de furat cred ca au furat destul.


Cred ca si in Romania se poate turna un asfalt care sa nu se inmoaie la 45 de grade, cred ca si in Romania se poate circula atunci cand ninge si cred ca si in Romania se pot construi sosele, autostrazi si cai ferate la preturi decente, drumuri functionale, asa cum se construiesc in toata Europa. Si cred ca banii europeni, pe care Europa ne roaga sa-i primim cadou, sunt buni si pentru noi. Cred ca Romania poate deveni predictibila, ca se poate dezbara de nepasare si de nesimtire. Si mai cred ca Romania merita si poate sa devina o tara infloritoare si prospera. Depinde de noi sa punem piciorul in prag nepasarii si nesimtirii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top