Avantajele si dezavantajele sedintelor online de psihoterapie. De vorba cu Cristina Bragarencu, psihoterapeut, fondatoarea SIA Clinique
În ultimii ani, am început din ce în ce mai mult să lucrăm online, să ne întâlnim online, să apelăm la servicii de telemedicină și să facem ședințe de psihoterapie online. Despre ședințele de psihoterapie online, am stat de vorbă cu doamna psihoterapeut Cristina Bragarencu, fondatoarea SIA Clinique, invitata emisiunii Dialoguri pentru Sănătate.
“Da, ați menționat foarte bine beneficiile, o parte dintre beneficii. Într-adevăr, faptul că nu te mai deplasezi e unul dintre ele, faptul că nu mai pierzi… timpul în trafic, dar nici timpul cu parcarea, nu mai e această poate o oră dus și poate o oră după ședința de terapie… Iar când vine vorba de partea aceasta de conexiune, studiile spun că sesiunile online sunt egale cu întâlnirile fizice, adică nu este, practic, să spun așa, nicio diferență, atâta timp cât se respectă niște parametri.
Cele mai multe lucruri care trebuie respectate sunt de partea pacientului, în ideea în care este necesar să-și asigure un cadru, un cadru acasă, în care să aibă parte de intimitatea aceea timp de o oră, în care absolut nimeni să nu îl deranjeze, să nu intervină și… de preferat, să nu existe zgomote de fond. Apoi e foarte importantă conexiunea la internet să fie una bună, astfel încât să se evite întreruperile din timpul terapiei. Alte aspecte la care eu țin foarte mult în sesiunile mele de psihoterapie, când comunic cu pacienții, le menționez să aibă foarte mare grijă la a se gândi un pic înainte de ședința de terapie. Pentru că, atunci când vii fizic în cabinet, îți planifici, îți planifici ședința în avans, în ideea în care te gândești de pe drum, te gândești… de la cât să plec, îți faci, îți creezi mental efectiv acel prim cadru până în sesiunea de terapie. Exact acest lucru le spun pacienților mei când vine vorba și de sesiunile online. Aproximativ 30 de minute să se gândească la ce anume dorește să se discute cu terapeutul, la, poate, ce anume s-a discutat în ședințele anterioare și atunci să-și previzualizeze, cumva, cum va arăta ședința din ziua respectivă. Să-și creeze un cadru prin care să anticipeze, cumva, ședința de terapie online. (…)
Când vine vorba de sesiuni în familie, chiar recomand sesiunile fizice, pentru că este o mare diferență dacă sunt și din alte părți, alte locuințe, e foarte dificil să se conecteze în același timp. Și ce mă interesează pe mine foarte mult atunci când vorbim de ședințe și cu alți membri din familie… să văd reacțiile atunci când unul dintre membrii familiei povestește sau își spune o trăire, e foarte interesant de văzut ceilalți membri cum reacționează. Și uneori și limbajul nonverbal e atât de sugestiv.” (Cristina Bragarencu, psiholog clinician, fondatoarea SIA Clinique)