Pozitia recomandata pentru lucrul la birou, pentru evitarea durerilor de spate si a celor de cap. De vorba cu Liviu Souca, HANSEN Ergonomics Studio
Invitat al emisiunii Dialoguri pentru Sănătate, domnul Liviu Souca, specialist ergonomie și fondator Hansen, ne-a explicat ce înseamnă un scaun ergonomic, de ce este recomandat să alegem un astfel de scaun, dar și de ce este atât de important să avem o poziție corectă de lucru la birou.
“O poziție incorectă duce la comprimarea cutiei toracice, asta înseamnă mai puțin oxigen, asta înseamnă creier mai puțin oxigenat și, automat, concentrarea scade.
În principiu, sunt două poziții importante de ședere. Poți să stai… sunt persoane care stau la o distanță de 30-40 de centimetri de marginea biroului și-atunci este important ca brațele să fie ridicate la înălțimea dock-ului de lucru și orientate spre suprafața pe care… spre tastatură. Și să asigure suportul corect. Sau sunt persoane care lucrează lipite de marginea biroului și-atunci trebuie să lase brațele mai jos… Astfel încât să intre sub birou și poți să sprijini coatele și antebrațele pe suprafața biroului.
Există două variante de suport lombar. Există scaune care au doar un suport care poate fi reglat pe verticală. Și există scaune, de generație mai nouă, care au suport lombar care se reglează atât pe verticală, cât și în adâncime. Adică sunt persoane care simt nevoia să stea cu coloana mai curbată și-atunci există un suport care se extinde foarte mult. Sau persoane care preferă o poziție mai verticală a coloanei și-atunci se retrage un pic suportul lombar. (…) Cu suportul vertical reglezi poziția spătarului în funcție de înălțimea persoanei, iar cel pe orizontală, cum ați spus dunneavoastră, în adâncime… îți asigură curbura corectă a coloanei.
Tetiera este importantă mai ales în perioadele de sfârșit de program, când totul devine mai informal, dai telefoane, ai de stat în poziții mai relaxate și-atunci ai nevoie, clar, și de suportul capului. La fel, ea poate fi reglată, la fel ca brațele, pe toate cele 3 dimensiuni.
Este important cum îți reglezi scaunul, începând de la înălțime, astfel încât genunchiul să aibă 90 de grade sau mai mult. Apoi este importantă adâncimea șezutului, el trebuie tras în așa fel spre exterior încât să-ți rămână 3-4 degete sub spatele genunchiului, astfel încât presiunea să se repartizeze pe o suprafață cât mai mare din picior. Este important reglajul lombar. Reglajul brațelor, de asemenea. Și există și scaune care te forțează, cumva, să stai într-o poziție corectă. O poziție corectă este cu spatele lipit… fundul dat la maxim pe șezut în spate și spatele lipit de spătarul scaunului.
Practic, atunci când stăm cu spatele lipit de șezut și cu fundul dat la maxim în spate, este poziția ideală. Numai că noi, concentrându-ne pe ceea ce facem, ca lucru, de multe ori venim într-adevăr în față. În momentul ăsta nu mai avem niciun fel de suport al spatelui, începem să comprimăm cutia toracică, respirăm mai greu, mai puțin, ne concentrăm mai puțin, plus că… coloana capătă o curbură nesănătoasă și discurile coloanei încep să sufere, în timp, pentru că vorbim de multe, multe ore în care stăm pe scaun.” (Liviu Souca, specialist în ergonomie și fondatorul companiei Hansen)
Mai multe informații despre scaunele ergonomice găsiți și pe www.hansen.ro.