Now Reading
Beneficiile uleiului de argan. De ce este atat de important acest ulei de argan in industria cosmetica si cum a schimbat comunitatile locale care il produc

Beneficiile uleiului de argan. De ce este atat de important acest ulei de argan in industria cosmetica si cum a schimbat comunitatile locale care il produc

Pielea noastră respiră. Prin piele, corpul nostru elimină anumite substanțe și absoarbe anumite substanțe. Tocmai de aceea, trebuie să fim atenți la ce punem pe piele. Să fim atenți la produsele de îngrijire, la produsele cosmetice, la produsele de machiaj și, pe cât posibil, să alegem produse cât mai naturale. Cum este și uleiul de argan! Probabil că mulți dintre voi ați auzit de cosmeticele cu ulei de argan. Dar putem folosi și uleiul de argan, pur și simplu! Cum este uleiul de argan pur de pe www.argania.ro.

De ce m-am gândit eu să vorbesc tocmai astăzi despre uleiul de argan? Pentru că în 10 mai este Ziua Arborelui de Argan. De ce este atât de important arborele de argan? El trăiește într-o zonă foarte restrânsă din Nordul Africii, în Maroc, în principal. Și are un rol foarte important în acea zonă. Este acolo un întreg ecosistem care chiar a intrat în patrimoniul UNESCO. Despre ce este vorba? Arborele de argan este numit de locuitori „arborele nemuritor”. De ce? Pentru că el trăiește până la 200 de ani. Este înalt, dar are și rădăcinile adânci, ca să ajungă la apă. Este un arbore care își pierde frunzele doar atunci când este foarte secetă și în acele perioade trăiește doar cu apa din tulpină și din ramuri. Apoi, când iarăși este apă suficientă, el înfrunzește din nou. Probabil ați văzut diferite imagini cu căprițe care urcă în acești arbori și mănâncă frunze. În acea zonă, locuitorii se ocupă cu păstoritul. Dar femeile berbere știu și să extragă uleiul din acest arbore de argan, de fapt, uleiul din fructele și din semințele de argan. Și acest ulei îl folosesc în alimentație, dar și pentru îngrijirea pielii. Pentru îngrijirea pielii, în acea zonă cu soare arzător. Tocmai de aceea, uleiul de argan este indicat atunci când mergem la plajă, la mare, pentru că ne protejează pielea. Mai mult, ne ajută să avem un bronz uniform, frumos, strălucitor. Și e bine să-l avem la noi și dacă ajungem să ne confruntăm cu vreo arsură solară, pentru că ajută regenerarea mai rapidă a pielii.

Dar uleiul de argan nu este recomandat doar atunci când mergem la plajă, la mare. El ajută pielea, o hidratează, o face mai fermă, mai elastică. Este indicat împotriva ridurilor, dar și împotriva petelor. Bineînțeles, uleiul de argan este inclus și în diferite cosmetice pentru tratamente corporale, dar poate fi folosit și ca atare, împotriva vergeturilor și împotriva celulitei.

Uleiul de argan este, așadar, o descoperire a ultimelor decenii, din punctul de vedere al industriei cosmetice. Dar femeile berbere, după cum spuneam, îl foloseau de foarte mult timp. Însă, atunci când industria cosmetică a început să descopere acest ulei, a crescut cererea pentru acest ingredient. Și, atunci, femeile berbere, care produceau artizanal acest ulei de argan, au început să se organizeze în cooperative, să producă ulei de argan și să-l vândă acestor companii din industria cosmetică. Și au început, astfel, să câștige mai mulți bani. Și, astfel, au început să capete o importanță mai mare în acea societate. Iată cum un ingredient poate să schimbe societatea și poate să crească nivelul de trai. Pentru că nu trebuie să uităm că acea zonă nu era o zonă foarte bogată. Dar, cu această sursă de venit, a început să crească nivelul de trai și să se schimbe și felulîn care erau văzute femeile care aduceau bani în casă. Sunt doar câteva elemente la care cred că ar merita să ne gândim.

Și mai trebuie să ținem seama că arborele de argan este foarte important în acea zonă pentru că ajută să nu se erodeze solul foarte repede. Sunt foarte multe elemente care trebuie luate în considerare și care au fost luate în considerare. Tocmai de aceea s-a stabilit ca ziua de 10 mai să fie Ziua Arborelui de Argan. Pentru ca noi toți să medităm puțin la acest ecosistem. Dar să medităm și la alte ecosisteme, pentru că planeta e mică, până la urmă, și toate aceste ecosisteme, atât de deosebite, ne interesează pe noi toți. Iată cum un ingredient pe care-l apreciem pentru că ne face bine sănătății și frumuseții pielii a reușit să schimbe lucrurile într-o anumită zonă. Lucrurile sunt legate între ele, mult mai legate decât credem noi la prima vedere. Și cred că acesta este și rolul acestor zile, sunt menite să ne pună pe gânduri puțin.

Așadar, atunci când vreți să vă îngrijiți pielea, puteți alege ulei de argan pur, natural, ca atare. După cum spuneam, îl găsiți pe www.argania.ro. Dar, bineînțeles, puteți alege și cosmetice cu ulei de argan. Tot pe www.argania.ro găsiți diferite asemenea cosmetice, în care uleiul de argan a fost combinat cu vitamina C, cu acid hialuronic, cu celule stem și cu câte și mai câte…

Eu vă mulțumesc tare mult pentru că urmăriți micile mele povești! Cred că în fiecare zi avem ceva nou de învățat împreună.

Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, intrați pe canalul meu de YouTube și pe pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate. Vă mulțumesc tare mult și vă doresc sănătate, frumusețe, armonie!

116 K
Scroll To Top