Now Reading
Ce repere am putea sa ne gasim in lumea de azi, o lume in continua schimbare

Ce repere am putea sa ne gasim in lumea de azi, o lume in continua schimbare

Schimbările geopolitice din ultimele decenii şi cum am putea să ne găsim punctele de reper într-o lume în continuă schimbare a fost subiectul pe care l-am abordat în emisiunea Arena Ideilor, pe care o realizez împreună cu prof. univ. dr. Dragoş Popa. Sper să consideraţi interesantă această emisiune!

“Lumea se schimbă. Nenorocirea e că nimeni nu știe exact unde se duce. Vorbim de foarte multe tipuri de conflicte. Numai multiplele conflicte în care este implicată Japonia, în care este implicată Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu. Lucrurile se intersectează, se amplifică și se condiționează reciproc. Într-o țară în care, practic, acum 10-15 ani puteam să vorbim de orice, dar nu de antisemitism, în America vorbim deja de antisemitism, în unele locuri, e adevărat. Avem o serie întreagă de conflicte de această natură inclusiv în Europa. Matematica este o chestiune incriminată grav din punct de vedere rasist. Istoria trebuie toată rescrisă… Practic, suntem într-o zonă în care ne-au fugit de sub picioare reperele și asta este chestiunea cea mai gravă.

Avem nevoie de repere, nu avem repere, problema este ca măcar să avem terenul ferm sub picioare, dar nu îl avem. Dăm din picioare, în aer. Și-atunci este foarte greu de știut ce se va întâmpla în clipa următoare.

Să sperăm că ne trezim la timp, vom reuși să prindem frâiele din mers și să reașezăm aceste probleme geostrategice, indiferent că vorbim de zonă militară, de zonă economică, de zonă politică, de zonă socială, de zonă morală și așa mai departe. Lucrurile sunt complicate, pentru că sunt din ce în ce mai activi, și firesc mai activi, centri de putere care nu sunt centri. Adică ei nu au o disciplină, nu au regulile de precauție cu care suntem obișnuiți ca centrii de putere să le aibă și-atunci este foarte greu de știut ce sunt în stare să facă și ce nu sunt în stare să facă. Din punct de vedere economic, trebuie să ai o anumită disciplină și o anumită înțelegere a mecanismelor. În măsura în care pur și simplu plusăm pe diferite lucruri posibile, dar care nu știm unde duc și nu știm cum interferează între ele, iarăși producem capcane sau pericole pe care nu numai că nu le putem gestiona, nu știm să le gestionăm, dar nici măcar nu suntem în stare să le intuim. Din cauza asta, lucrurile se complică foarte mult și iarăși, din păcate, asistăm din ce în ce mai rar la analize, la discursuri care să țină de fondul problemelor, și nu de o serie întreagă de elemente de suprafață, de aparențe. Este clar că marile puteri cel puțin au o amintire a ceea ce însemna atitudinea geostrategică. Unii și-o aduc mai bine aminte, alții mai puțin bine aminte. Mă rog, sunt lucruri complicate, mai ales că, atâta timp cât nu ești parte din sistem, e foarte greu de știut ce e cacealma în ceea ce apare în presă, să spunem, sau ceea ce ține, într-adevăr, de mersul lucrurilor. Pe de altă parte, cine poate să pună mâna în foc ce se întâmplă în mintea celor care se trezesc dintr-odată actori principali pe această scenă și care… unii par surprinși, iar alții par mai siguri pe ei decât ar fi însuși Dumnezeu? Din cauza asta, trăim vremuri extrem de interesante, dar ajungem la vorba chinezului, să te ferească Dumnezeu să trăiești vremuri interesante.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

Pentru mai multe emisiuni interesante, vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube, www.youtube.com/CeciliaCaragea. Mulțumesc!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

135 K
Scroll To Top