Now Reading
Schimbarile geopolitice si cum am putea sa ne orientam in aceasta lume care se schimba rapid pe toate planurile

Schimbarile geopolitice si cum am putea sa ne orientam in aceasta lume care se schimba rapid pe toate planurile

Trăim într-o lume din ce în ce mai instabilă, dar de repere avem nevoie. Care ar putea fi însă acestea? Încercăm să aflăm alături de profesor universitar doctor Dragoș Popa, în emisiunea Arena Ideilor.

“Da, într-adevăr, trăim vremuri interesante și chinezii spuneau că trebuie să ne ferim în primul rând de vremurile interesante, că sunt cel mai greu de trăit. Acum 60 de ani, lumea era îngrozită de starea de tensiune excesivă în care se trăia. Ceea ce se ignora însă este faptul că, în momentul în care avem ceva bipolar, avem o tensiune majoră, aceasta are un rol stabilizator. Dacă luați o sfoară și trageți puternic de ambele capete, ea este foarte tensionată, dar e stabilă. Dați drumul la un capăt și să vedeți cum flutură în vânt și nu mai știe nimeni pe unde e. Ceva în genul acesta s-a întâmplat și cu lumea. Acum 60 de ani, era o tensiune maximă, totul era stabil, știam foarte bine ce va fi mâine.

Noi am trecut acum, în ultimele zeci de ani, printr-o perioadă de relaxare, o relaxare cvasitotală, nu mai era niciun pericol, toată lumea era fericită, totul mergea foarte frumos mai departe. Starea aceasta știți cu ce seamănă cel mai bine? În momentul în care, poate că vă mai aduceți aminte de desenele animate, în care unul merge, merge, merge, numai că nu mai merge pe pământ, ci deasupra prăpastiei și dintr-odată își dă seama că nu mai are teren solid sub picioare…

Starea excesivă de relaxare înseamnă, în mare măsură, o stare de inconștiență. Și inconștiența se plătește întotdeauna, mai ales în politică, ca să nu vorbim de cea geopolitică. Ceea ce trebuie să observăm este faptul că în momentul de față avem deja o lume puternic multipolară. Probabil că foarte mulți poli de putere nici nu sunt conștienți că sunt poli de putere. Alții au senzația că sunt poli unici, nu dintr-un conglomerat de poli de putere. Africa, de exemplu, a trecut printr-o perioadă lungă de depopulare, care, straniu, s-a suprapus, mai mult sau mai puțin, cu o anumită perioadă de stabilitate. În momentul de față, se suprapopulează. China era cea mai populată țară, în momentul de față, India a întrecut-o. America de Sud trece și ea prin transformări majore. America Centrală nu stă nici ea mai bine, vorbesc din punctul de vedere al unor schimbări care nu sunt neapărat bine controlate, în sensul în care ei înșiși să știe încotro să se ducă.

Trebuie în primul rând să facem efortul de a încerca să înțelegem, iar ca să înțelegem înseamnă să ne apropiem de această situație, adică să începem să o studiem, ca să ne fie cât de cât inteligibilă. Pentru că noi deocamdată ne raportăm la ceva ce nu e și nu ne raportăm la situația reală. Și aici este problema foarte gravă. Ba, mai mult decât atât, avem pretenția că situația reală nu are cum să fie alta decât aia pe care am lăsat-o, când este evident că nu mai este aceeași.

Este de sperat ca, încet-încet, oamenii responsabili, ca să spun așa, să înceapă să își dea seama de faptul că nu este o joacă, să treacă la analizele și geoeconomice, și geopolitice, și geosociale, și de toate felurile, în așa fel încât să fie în stare să construiască un model cât mai aproape de realitate, cu ajutorul căruia să găsească soluțiile necesare pentru restabilirea unui drum, regăsirea unui drum pentru viitorul acestei planete.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

135 K
Scroll To Top