Now Reading
Cum se schimba mentalitatile odata cu implementarea rezultatelor cercetarii stiintifice in procesele tehnologice si odata cu cresterea productivitatii

Cum se schimba mentalitatile odata cu implementarea rezultatelor cercetarii stiintifice in procesele tehnologice si odata cu cresterea productivitatii

Despre viteza cu care se schimbă astăzi lucrurile din punct de vedere tehnologic, dar și din punctul de vedere al mentalităților, am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Dragos Popa, în cadrul unei noi emisiuni Arena Ideilor.

“Dacă până la manufacturi societatea a fost predominant stabilă, staționară, odată cu perioada manufacturilor, totul intră într-o dinamică, totul intră în schimbare, foarte lentă la început, din ce în ce mai rapidă după aceea, pentru a ajunge aproape explozivă în momentul în care ajungem în secolul XX. Iar aici ceea ce trebuie văzut, în același timp, este faptul că această schimbare rapidă necesită și o schimbare fundamentală din punct de vedere al modului în care este conceput capitalul și dinamica ce trebuie să se stabilească între capital, cercetare și producție.

În societatea actuală omul se consideră obligat de prejudecăți, de aprecierea celorlalți, de o mie de lucruri și toată această presiune a înnoirii face tocmai să ajungem la ceea ce spuneam că s-a numit societate de consum, deci consumăm de dragul de a consuma. Asta a indus o creștere, o dinamică, mult mai mare a industriei, iar industria, ca să crească a avut nevoie de soluții, ca atare mult mai mulți bani s-au investit în cercetare, cercetarea a cunoscut o înflorire formidabilă și, de aici, toate lucrurile au intrat pe acel făgaș pe care-l cunoaștem pentru a doua jumătate a secolului XX și, cu diferențe specifice, dar, de fapt, pe același trend și astăzi.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

Așadar, lucrurile sunt intercorelate, să spunem așa. Sunt subiecte extrem de interesante, care cu siguranță vor fi teme de cercetare. Vă mulțumesc tare mult și nu uitați că vă așteptăm în continuare în Arena Ideilor!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

112 K
Scroll To Top