Penele majore de curent electric si exploziile solare. Ce sunt si cum ne pot afecta
Despre vârfurile consumului de energie electrică în zilele caniculare. În funcție de ce variază prețul energiei electrice. Măsuri necesare pentru siguranța sistemului energetic. Și… cum ne pot afecta exploziile solare din acest punct de vedere. Despre toate acestea am discutat, pe larg, cu prof. univ. dr. Dragoș Popa, într-o nouă ediție a emisiunii Arena Ideilor.
“Într-adevăr, o pană de curent este întotdeauna neavenită și enervantă. Sunt unele accidente care țin de problemele meteorologice: trăsnește lângă un transformator, un strat gros de zăpadă înghețată care se așează pe liniile de curent și rupe firele, furtuni care pot să dărâme stâlpii sau să rupă, tot așa, firele de înaltă tensiune… Sunt lucruri care, în principiu, în funcție de locul unde are loc avaria, se remediază la nivel de ore sau cel mult zile. În afară, însă, de aceste accidente, care și ele depind în mare măsură de modul în care este întreținută rețeaua, apar accidente mai grave în momentul în care rețeaua este suprasolicitată și nu se intervine la timp, nu sunt sistemele de automatizare în regulă sau apar alte deficiențe care n-ar trebui să existe. Despre ce este vorba? În momentul în care am un consum prea mare, știm foarte bine că îmi sar siguranțele în casă. În momentul în care avem un consum prea mare pe o rețea, tot așa, trebuie să intre în funcțiune sisteme de protecție. Înainte de a ajunge însă la sistemele de protecție, ar trebui să putem luăm o serie întreagă de măsuri preventive. Marii consumatori energetici trebuie să intre în funcțiune cu un aviz cu aprobare din partea dispeceratului și pe o anumită schemă de creștere a consumului, progresivă, ca să nu introduci salturi în rețea…” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)
Pentru mai multe emisiuni interesante, vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube, www.youtube.com/CeciliaCaragea. Mulțumesc!