Now Reading
Galben Miere. Ce se intampla cu mierea daca este pusa in ceaiul sau in cafeaua prea fierbinti. Devine toxica?

Galben Miere. Ce se intampla cu mierea daca este pusa in ceaiul sau in cafeaua prea fierbinti. Devine toxica?

Chiar devine mierea toxica daca o adaugam in ceaiul sau in cafeaua mult prea fierbinti? Nu este deloc adevarat! Este doar o prejudecata foarte adanc inradacinata. Si eu, mai demult, credeam acest lucru. Si mie imi era frica atunci cand puneam o lingurita de miere intr-un ceai mult prea fierbinte, gandindu-ma ca… ce o sa patesc. Dar mierea nu devine toxica.
Ce se intampla, de fapt? Asa cum stiti, mierea contine fructoza, glucoza, vitamine, minerale, enzime. La temperaturi inalte, in mod firesc, apar diferite procese chimice, diferite transformari. Si apare, intr-adevar, o substanta, hidroximetilfurfural, pe scurt, HMF. Aceasta, intr-adevar, este o substanta toxica. Dar… atentie! Exista studii despre toxicitatea HMF doar pe sobolani. Pe oameni nu exista studii. Si, conform normelor internationale, doza de HMF maxima admisa este de 40 de miligrame pe kilogram. Or, mierea contine doar 15 miligrame de HMF pe kilogram. Chiar daca o incalzim si chiar daca ar avea mai mult HMF, oricum ar fi sub doza maxima admisa. Si-acum, sa fim seriosi, este vorba de doza raportata la un kilogram, or, noi luam o lingurita, hai, doua-trei lingurite de miere intr-o zi, cat HMF poate sa fie acolo? O cantitate infima. Si sa nu uitam ca, zilnic, noi mancam dulciuri, fructe uscate sau tot felul de dulceturi, care contin mult mai mult, de cateva ori mai mult HMF. Atata doar ca am ajuns sa incriminam mierea, ca mierea ar fi toxica. Nu, mierea nu este toxica, atata doar ca, la temperaturi inalte, isi pierde din calitati, pentru ca se distrug din enzime. Si, asa cum stim, mierea este foarte buna si pentru digestie, dar atunci nu ar trebui sa o incalzim la temperaturi prea mari.
Asadar, mierea nu devine toxica, atata doar ca-si pierde din calitati. Intr-adevar, ar fi bine sa ne punem mierea in ceai sau in cafea dupa ce acestea s-au mai racit, dar nu pentru ca mierea ar deveni toxica, ci ca sa beneficiem de toate calitatile mierii, de toate enzimele din miere. Pentru ca, asa cum stiti, mierea este un aliment viu. Asadar, haideti sa uitam de aceasta prejudecata cum ca mierea ar deveni toxica si ne-ar face rau. Nu este deloc asa! Si am vazut acest lucru pe cifre, pentru ca, pana la urma, cifrele vorbesc, nu?

Am realizat aceasta emisiune ca raspuns la numeroasele comentarii pe care le-am avut la emisiunea despre nuanta GALBEN MIERE in care am vorbit si despre beneficiile mierii pentru sanatate! Seria de emisiuni despre culori si diferitele nuante coloristice – Semnificatia Culorilor – este sponsorizata de compania GoCab Romania.

122 K
Scroll To Top