Now Reading
La mormantul lui Mihai Viteazul

La mormantul lui Mihai Viteazul

Pe drumul de la Alba-Iulia la Turda, cu putin inainte de a ajunge la Turda, dupa ce lasi pe stanga unitatea militara, Batalionul 814 Tancuri Mihai Voda, daca o iei la dreapta, pe un drum prafuit, dupa 3 kilometri, ajungi la Mormantul lui Mihai Viteazul.
Astazi sunt 410 ani de cand, in zi de duminica, 9 august 1601, la 3 kilometri sud de Turda, din ordinul generalului Basta, oamenii din subordinea sa l-au asasinat pe primul unificator al principatelor romane. Ar trebui sa ne amintim de forta lui Mihai Viteazul de a realiza acea mareata unire de la 1600, in stradania noastra de a construi viitorul pe care ni-l dorim pentru aceasta tara. Este insa nevoie sa ne lepadam de prea indelungata noastra nepasare! Nu avem dreptul sa fim nepasatori!

Dupa cum consemneaza cronicarii, dupa ce a fost ucis miseleste, trupul gol al lui Mihai Viteazul a zacut timp de trei zile la marginea drumului. Trupul sau a fost inmormantat chiar acolo, sotia sa ridicand apoi o capela in stil bizantin, sub forma unei troite, care insa a fost distrusa ulterior. Capul sau a fost luat de unul dintre capitanii sai si inmormantat de Radu Buzescu la Manastirea Dealu, langa Targoviste, unde pe lespedea sa sta scris Aici zace cinstitul si răposatul capul crestinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Tarii Romanesti si Ardealului si Moldovei. Spre a preveni noi profanari, terenul pe care se afla inmormantat trupul marelui nostru voievod, aflat astazi in comuna Mihai Viteazul, de langa Turda, a fost cumparat spre sfarsitul secolului al XIX-lea de preotul Vasile Moldovan. Apoi, la dorinta Regelui Ferdinand I, cu sprijinul Societatii monumentelor istorice si Comitetul Femeilor Romane din Turda a fost ridicata o troita de lemn lucrata in stil popular, care in prezent este expusa la Muzeul de istorie din Turda. In locul troitei, in 1977 a fost ridicat un obelisc, opera a sculptorului Marius Butunoiu. Anul mortii este evocat si de inaltimea obeliscului care masoara exact 1601 centimetri. In plus, pentru a simboliza si unirea celor trei principate, obeliscul are o sectiune triunghiulara, la baza celor trei laturi aflandu-se cele trei steme. Apoi, in 2005, a inceput constructia manastirii Mihai Viteazul, ca o copie a vechii manastiri Mihai Voda ridicata la Bucuresti chiar de acesta. Noua manastire este destinata savarsirii de slujbe si rugaciuni neincetate pentru pomenirea marelui voievod. Dar memoria lui ar trebui sa ramana vie in mintea si in sufletul fiecaruia dintre noi…

Mormantul lui Mihai Viteazul
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top