Now Reading
La Multi Ani, Majestate!

La Multi Ani, Majestate!

Traim astazi o zi memorabila. O zi cu adevarat istorica.
Orice roman care isi cunoaste macar minimal istoria stie prea bine ca, pentru Romania, Casa Regala inseamna inainte de toate crearea Romaniei Mari. Dezvoltare, emancipare si respectul castigat de Romania ca un adevarat stat european. Asta inseamna Casa Regala! Iar Regele Mihai, Omul care a avut curajul sa schimbe mersul istoriei, sa scurteze razboiul si sa salveze Romania intr-o mai mare masura decat se mai putea spera in acel moment, omul care a stiut sa traiasca cu egala demnitate, atat sub povara responsabilitatilor ce apasau pe tinerii lui umeri, in acei ani, cat si in atat de indelungatii ani ai exilului, ramanand mereu acelasi om demn care mai presus de toate a stiut sa iubeasca Romania, neincetat, clipa de clipa, s-a adresat astazi, cu ocazia aniversarii celor 90 de ani de viata, pentru prima data dupa 64 de ani, din plenul Parlamentului, catre Natiunea Romana. Nu a fost un discurs oarecare. Nici macar unul despre care sa spui ca este memorabil. A fost un discurs cu adevarat istoric. Un discurs menit sa ne trezeasca din caderile si resemnarile noastre. Un discurs simplu, clar, sincer, din inima. Un discurs adresat noua, de Omul care a reprezentat si reprezinta in continuare principala noastra dechidere spre Europa si spre lume. De Omul care a contribuit in mod esential la primirea noastra in NATO si in Uniunea Europeana, in mod discret, fara a-si face din aceasta un titlu de glorie, caci Regele Mihai nu a luptat niciodata pentru gloria sa, ci doar pentru binele Romaniei. De Omul care astazi conteaza cel mai mult pentru ca Romania sa fie vazuta si altfel decat ca o adunatura de cersetori de pe strada sau din lumea politica, de Omul respectat, apreciat si admirat in egala masura de est si de vest, caci oamenii adevarati sunt admirati, indiferent ca iti sunt aliati sau iti sunt dusmani.
Regele Mihai este un exemplu si un simbol. Un exemplu pentru ce inseamna sa fii un adevarat roman. Un simbol al trecutei perioade de glorie a unei Romanii respectate in lume. Dar, in acelasi timp, un simbol pentru ce avem de aparat si de facut pentru a ne putea bucura intr-o buna zi din nou de respectul si de buna stare, atat materiala, cat poate in primul rand culturala a unei Romanii demne si respectate.
Ziua de astazi este o sarbatoare pentru noi toti, indiferent ca suntem monarhisti sau republicani, pentru noi toti care ne iubim tara, care nu am contenit sa credem in viitorul ei sau suntem macar in stare sa ne recastigam bucuria de a fi romani. Iar, in acest sens, discursul de astazi al Regelui a reprezentat o lectie de neuitat. Sobru, scurt si la obiect. Un discurs simplu, dar profund, rostit din inima unui om care intrupeaza istoria acestui popor, istoria noastra a celor care nu am incetat sa fim romani, chiar daca prea adesea pacatuim nemaistiind ce avem de facut ca adevarati romani din punct de vedere al obligatiilor fata de tara, fata de inaintasi si in special fata de urmasi. Este un discurs care merita sa fie citit si recitit pentru ca din el avem enorm de mult de invatat, mai ales daca reusesti sa il asculti cu inima si cu sufletul tau de roman. Un discurs care iti aduce aminte de obligatia ta de a fi patriot. Iar a fi patriot nu are nimic de a face cu meschinele caderi intr-un nationalism desuet sau intr-un politicianism meschin sau veros.
Intr-un moment cu o astfel de incarcatura istorica, intr-un moment atat de profund emotionant, nu pot spune decat Multumesc, Majestate! La multi ani, Majestate!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top