Now Reading
Efectul Kirlian. Cand a fost descoperit si care ar putea fi viitoarele dezvoltari si aplicatii ale acestuia

Efectul Kirlian. Cand a fost descoperit si care ar putea fi viitoarele dezvoltari si aplicatii ale acestuia

Despre efectul Kirlian și despre cercetările în această direcție, care ar putea să ne ducă la noi posibilități de diagnosticare și tratament, am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Dragoș Popa, într-o nouă ediție a emisiunii Arena Ideilor. Ne-am întrebat și dacă acest efect se poate pune în legătură cu chakrele, cu acei centri energetici de care vorbește medicina orientală. Aflați mai multe urmărind emisiunea noastră.

“Chestiunile acestea au apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, în momentul în care, de exemplu, o frunză era pusă într-o diferență de potențial, mai exact într-o descărcare electrică de înaltă tensiune și apărea conturul acesteia pe un film, pe vremea aceea, un film alb-negru. De la filmul alb-negru s-a trecut la filmul color, odată cu avântul pe care l-a luat problematica aceasta, datorită soților Kirlian, la jumătatea secolului trecut. Iar în plus față de asta, în momentul de față, evident că în loc de film putem să folosim un dispozitiv de preluare electronică a imaginii, care după aceea să fie prelucrată pe calculator. (…)

Efectul Kirlian constă tocmai în punerea în evidență a zonelor de luminozitate diferită. Modul în care această structură a luminii, pe care noi o înregistrăm, putem să o punem în relație cu activitatea chakrelor, cu activitatea meridianelor energetice, cu prezența unei anumite afecțiuni medicale sau nu, asta este o chestiune care e destul de sensibilă, de delicată. Mulți cercetători le pun, cu o serie întreagă de argumente, în relație și fac, mai mult decât atât, o teorie întreagă cu privire la modul în care efectul Kirlian reprezintă o cale optimă de studiu a acestora, în timp ce alții contestă. Acest lucru se întâmplă în general când avem o direcție de cercetare care nu este încă matură. Și-atunci lucrurile pot să fie întotdeauna interpretate într-un mod foarte promițător, deci în speranța că putem să aflăm foarte multe lucruri, iar alții caută și găsesc o serie întreagă de elemente care sunt de natură să te facă mai atent și puțin sceptic… și-atunci poți să spui că sunt argumente că nu este așa. E prea devreme, în orice caz, să putem să discernem cu certitudine ce este știință și ce este doar dezirabilitate.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

122 K
Scroll To Top