Now Reading
Povesti de succes ale romanilor din diaspora: Chef Dorina Burlacu. Bucataria italiana si neurogastronomia

Povesti de succes ale romanilor din diaspora: Chef Dorina Burlacu. Bucataria italiana si neurogastronomia

Ne bucurăm să descoperim povești de succes, povești ale unor români care, cu perseverență, cu curaj, cu multe idei, și-au construit drumuri extrem de interesante în lumea cea mare. Doamna Dorina Burlacu, îndrăgostită de Italia și de bucătăria italiană, care s-a mutat de peste 30 de ani în Italia, a ajuns să creeze rețete de produse în colaborare cu companii italiene. Cu Carpinello a realizat un mousse de parmezan care se lansează acum și în România. Aflați mai multe din dialogul pe care l-am purtat în cadrul emisiunii Arena Învingătorilor.

“Sunt efectiv onorată să comunic comunității române din toată lumea că sunt prima bucătăreasă de origine română care are un master în nutriție culinară, un master pe care l-am luat la Academia de Nutriție Culinară Cucina Evolution la Bologna, care este unica academie de genul acesta în toată Europa. Dar acolo a fost doar o etapă. (…)

Deci, după ce am făcut studiile la Harvard Medical School, care este cea mai importantă universitate de medicină la nivel mondial, unde am obținut acest certificat în Health and Wellness, mi-a permis să înțeleg că 40% din bolile pe care noi le avem putem să le eliminăm dacă mâncăm și bem într-un mod corespunzător. Dar fără sacrificii! Nu vorbesc de dietă, vorbesc doar de o viziune complet diferită de a mânca. (…)

Referitor la neurogastronomie, eu am o prietenă, profesoară chimistă, care este profesoară de neurogastronomie la Universitatea din Barcelona și care m-a ajutat să înțeleg mai bine acest concept. În momentul în care tu mănânci orice fel de ingredient, orice fel de rețetă, în creierul tău începe să se miște ceva. Sunt acești senzori care-ți mișcă ceva. Deci ce se întâmplă? Eu pot să mănânc o bucată de pâine și poate să îmi amintească de acum 50 de ani, când stăteam cu bunica mea și bunica mea frământa pâinea… pentru că pâinea pe care o făceam eu sau hai să zic cozonacul pe care l-am făcut eu în Italia sau în alte țări are acel miros sau acel gust ca și cozonacul pe care-l făcea bunica mea. Deci, ca atare, în acel moment, mintea mea mă transportă, așa, ca într-o călătorie în timp și mă aduce acasă la mine, lângă vatra bunicii mele și îmi dă acea senzație de confort. Sau poate să fie culoarea. Roșul este culoarea mea preferată. Nu știu de ce, dar roșul este culoarea mea preferată. Probabil de asta iubesc căpșunile, probabil de asta m-am dus să văd civilizația Maya, care avea toate aceste clădiri, aceste statui, aceste monumente care inițial erau de culoare roșie, care am descoperit acum că erau de culoare roșie, că înainte nu știam. Deci sunt toate niște amintiri și vorbim… se leagă totul de neurogastronomie. Deci, indiferent ce mâncăm sau bem, poate să ne ducă cu mintea la anumite momente, în anumite contexte.” (Chef Dorina Burlacu, creatoarea rețetei de mousse de parmezan Carpinello)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

142 K
Scroll To Top