Now Reading
Galben Banana. Cand se mananca bananele in functie de culoarea acestora

Galben Banana. Cand se mananca bananele in functie de culoarea acestora

De ce sunt galbene bananele? De ce sunt galbene gutuile? De ce, toamna, frunzele se ingalbenesc? Totul se datoreaza unor pigmenti de culoare galbena inspre portocaliu, rosiatic. Este vorba de xantofile. Numele acestora vine din greaca veche, de la xantos, care inseamna „galben”, si de la filon, care inseamna „frunza”. Este vorba, de fapt, de niste substante din clasa carotenoidelor. Ele apar atunci cand fructele sunt coapte. Haideti sa luam, de exemplu, bananele. Pentru ca, in cazul bananelor, apare foarte des si intrebarea: „Cand anume sa le consumam?”
La inceput, bananele sunt de o nuanta placuta de verde. Atunci, ele sunt foarte bogate in fibre si mai putin bogate in zaharuri. Ele pot fi consumate si atunci, dar au un gust mai aspru, mai astringent, mai putin dulce – nu place la toata lumea. Apoi, cand ele se coc, cand devin galbene, dupa cum spuneam, atunci sunt mult mai dulci. Sunt mai bogate in zaharuri si mai putin bogate in fibre. Putem sa le consumam fara nicio problema. Ceva mai apoi, apar pe ele niste pete maro. Si apoi se fac cu totul maro. Personal, v-as recomanda sa le utilizati in masti cosmetice. Luati, pur si simplu, banana, va dati pe fata, pe gat, pe decolteu, daca vreti, adaugati si niste miere… si veti avea niste masti cosmetice absolut fabuloase!
Oricum, bananele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, pentru ca ele contin potasiu, adica un element esential pentru sanatatea inimii. Si mai contin acesti pigmenti de galben, aceste xantofile despre care am vorbit si care sunt utile sanatatii noastre. Dintre xantofile, cele mai cunoscute sunt luteina si zeaxantina. Unde am mai auzit noi despre acestea? Atunci cand era vorba despre macula, despre partea centrala a retinei. Luteina si zeaxantina sunt, astazi, in centrul unor studii medicale, pentru a se vedea cum anume influenteaza ele anumite procese biochimice din organismul nostru. Pentru ca ele intervin in a intarzia procesele de oxidare. Asadar, bananele sunt bune pentru sanatatea noastra si atunci cand sunt mai verzulii, si atunci cand sunt coapte, cand sunt galbene, cand acei pigmenti de galben au luat locul clorofilei. Mie imi plac foarte mult atunci cand sunt coapte, cand sunt galbene, pentru ca sunt mai dulci si au un gust mai placut. Dar trebuie sa spun ca, in general, noi, oamenii, suntem setati sa ne placa lucrurile dulci si galbene, frumos colorate. Inca din preistorie, stramosii nostri, cand vedeau fructele galbene, stiau ca s-au copt, ca sunt bune, ca pot sa le culeaga. Si noi, astazi, la fel, preferam fructele coapte, pentru ca sunt dulci, pentru ca sunt savuroase, pentru ca ne fac bine sanatatii.
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti seria noastra de emisiuni despre Semnificatia culorilor. Va invit sa urmariti in continuare aceste emisiuni, din care cred ca vom invata cu totii foarte multe lucruri interesante. Multumesc sponsorului emisiunii, GoCab Romania, aplicatie de taxi gratuita si nationala, care ne promite sa avem un taxi oricand ne dorim, daca ne descarcam aplicatia. Si, bineinteles, va doresc sa va bucurati de culori!

114 K
Scroll To Top