Now Reading
Sa vezi si sa nu crezi

Sa vezi si sa nu crezi

Evident, este vorba tot despre deja celebra E-coli. Citesc si nu-mi vine sa-mi cred ochilor! Dupa ce au fost blamate legumele proaspete, acum e randul semintelor germinate sa fie declarate cauza imbolnavirilor. Semintele germinate reprezinta, datorita continutului bogat de vitamine, minerale si substante active esentiale pentru organismul nostru, unul dintre cele mai importante alimente pentru sanatatea noastra. Interesant este cum s-a ajuns la incriminarea lor. Evident, orice produs este in principiu posibil sa fie purtator al unor germeni patogeni. Dar ce ne indreptateste sa incriminam semintele germinate?
Intrebat cu privire la gradul de certitudine cu care au fost declarate semintele germinate drept sursa a imbolnavirilor cu E-coli, oficialul german, Reinhard Burger, a raspuns ca Nu exista alta pista serioasa decat semintele germinate. Cu un minim de bun simt ar trebui sa constatam ca, daca nu exista alta sursa, nu inseamna ca aceasta este corecta… Dar ce inseamna pista serioasa, conform acestei declaratii, atunci cand totodata se afirma ca analizele multiple efectuate pe terenurile si produsele fermei incriminate nu au putut dovedi cu certitudine prezenta bacteriei? Atunci pe ce se bazeaza incriminarea? Ni se spune ca persoanele care au mancat aceste seminte au de noua ori mai multe sanse sa aiba diaree cu sange si alte semne de infectie cu bacteria ECEH decat cele care nu au mancat.  Intrebarea este insa cine si cum a facut aceasta analiza statistica si cu ce grad de eroare? Sau este vorba despre simple coincidente?
Tot analize cert incerte condusesera anterior la declararea castravetilor ca sursa a imbolnavirilor, fiind apoi incriminate, la pachet, si rosiile, si salata. Dupa ce s-au produs pagube de sute de milioane de euro fermelor din Spania, dar si din Romania, acum acestea sunt dezincriminate. Dar raul este deja facut si va mai trece multa vreme pana ce oamenii vor avea iar curajul sa consume aceste atat de sanatoase si de necesare legume. In schimb, este inchisa ferma de seminte germinate, Gaertnerhof din Bienenbuettel, din nordul Germaniei, fara ca in cadrul ei sa se fi descoperit vreo urma a mult cautatei bacterii. Iar semintele germinate raman incriminate.
De ce oare trebuie sa descurajam oamenii sa manance sanatos si de ce trebuie sa falimentam fermele care se straduiesc sa produca ecologic? Am trecut la simple jocuri de copii sau am inceput sa combatem produsele ecologice? Este evident ca inspectia sanitara trebuie intarita si sursele de contaminare cu orice fel de germeni patogeni trebuie depistate cat se poate de urgent, mai ales in cazuri atat de grave precum cea creata de aceasta bacterie. Dar trebuie sa depistam adevaratele surse de contaminare si nu sa dam vina la intamplare pe ferme nevinovate si, la gramada, pe categorii intregi de alimente sanatoase si necesare unei alimentatii echilibrate. Timp in care sursa reala de contaminare ramane, de fapt, in continuare necunoscuta…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

116 K
Scroll To Top