Posibile cauze ale schimbarilor climatice
Nu mai e niciun dubiu! Vremea pare că se dă peste cap, cum se spune. În cadrul emisiunii Arena Ideilor, am discutat cu prof. univ. dr. Dragoș Popa despre schimbările climatice, despre posibilele cauze ale acestora și despre ce am putea face la modul real, despre măsurile pe care le-am putea gândi.
“La acest punct avem un răspuns politic foarte clar, trebuie să monitorizăm corect dioxidul de carbon, să renunțăm la absolut orice sursă de energie care degajă dioxid de carbon, să renunțăm la animalele care, fiziologic, nu au cum să existe fără să degaje gaz metan și dioxid de carbon, renunțăm, deci, și la animale, în principiu, omul este tot un animal care are această vicisitudine, acum poate renunțăm și la oameni, și asta ar fi o idee…
(…) nu trebuie să facem fixații pe o singură cauză. Așa cum ați amintit, absolut corect, acum 50 de ani, să spunem, se discuta foarte mult despre impactul foarte prost pe care îl are defrișarea pădurilor amazoniene. Nu numai că nu s-a făcut nimic, decât în teorie, de la tribună de două, trei ori pentru a stopa acest flagel, dar el a avansat, în sensul în care se desfășoară din ce în ce mai repede. Iar aici avem multe probleme: avem o problemă a oxigenului și a dioxidului de carbon, avem o problemă a diversității florei și faunei, avem o chestiune legată de echilibrul continental. Pentru că, așa cum iarăși s-a discutat mult cu privire la modificarea fenomenelor meteorologice, pădurile amazoniene erau centre de echilibru, pentru că ele au propriul lor microclimat, ceea ce dictează și modul în care sunt distribuite precipitațiile în zone extinse. Pentru că, la fel cum în zona sahariană nu avem precipitații, aveam precipitații cu caracteristici mult mai constante în zonele amazoniene. Acum toate aceste lucruri se dau peste cap sau s-au dat parțial și continuă să se dea peste cap.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)