Now Reading
Sursele de energie verde si energia nucleara. Centralele si minicentralele nucleare

Sursele de energie verde si energia nucleara. Centralele si minicentralele nucleare

Prima minicentrală nucleară din lume va fi pusă în funcțiune în România. Ce înseamnă o minicentrală nucleară? Cum vor evolua lucrurile și prețurile în domeniul energiei? Despre sursele de energie și energia nucleară, despre energia verde, despre sustenabilitate, într-o nouă ediție a emisiunii Arena Ideilor, pe care am realizat-o împreună cu prof. univ. dr. Dragoș Popa.

„Minicentralele nucleare reprezintă o nouă generație, un nou concept, o nouă abordare. În principiu, lucrurile sunt exact aceleași. Este vorba de fisiunea nucleară, toate principiile rămân aceleași, tehnologia este însă cu totul reînnoită, permițând, la o scară mai mica, să se realizeze cu o eficiență mult sporită această conversie a energiei nucleare în energie electrică. Avantajele sunt multiple. O dată, aceste centrale pot să fie realizate, eventual, chiar în fabrică, deci, ca atare, în alte condiții și transportate direct și poziționate la locul de exploatare. Indiferent unde sunt realizate, timpul de execuție este însă incomparabil mai mic decât la centralele mari, riscurile nucleare sunt mult mai mici, volumul de deșeuri este mai mic, numărul celor implicați în exploatarea centralelor e mai mic, deci e eficiență mult mai mare. Și, în același timp, nu este deloc de neglijat faptul că produci energie acolo unde ai nevoie de ea, nu într-un punct o energie foarte mare, pe care, după aceea, trebuie s-o transporți, ca s-o distribui la consumatori, ci o produci direct la consumatorul care are nevoie de ea. Deci avantajele sunt multiple, e cu totul altă filosofie, altă modalitate de a aborda problematica energetică și inclusiv exploatarea nucleară. Ca atare, putem să vorbim de deschiderea unei noi epoci a energiei nucleare. Despre aceste minicentrale se discută, se cercetează de mult timp, e vorba de decenii. Lucrurile au fost încetinite și prin spaima care a cuprins lumea față de energia nucleară, la un moment dat, inclusiv tendința de a închide centrale nucleare în loc să le deschizi. Odată cu criza energetică, evident că lucrurile s-au accelerat, iar în momentul de față suntem în pragul intrării în această nouă epocă a energiei nucleare.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

Mai multe despre actuala criză din energie și multdorita independență energetică, aflați din dialogul pe care l-am avut cu prof. univ. dr. Dragoș Popa la Arena Ideilor.

Pentru mai multe emisiuni interesante, vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube, www.youtube.com/CeciliaCaragea. Mulțumesc!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top